Joaca este o activitate plăcută și distractivă, nu are neapărat un scop anume și prin asta este liberă. După cum știm, libertatea atrage irezistibil prin oportunitățile de explorare pe care le oferă, hrănind-ne astfel setea de cunoaștere. Când începem să explorăm, să învățam și să decidem într-un joc, ne antrenam totodată și pentru viată, care poate fi uneori văzută ca un joc: la fel de liberă, fără un scop anume, plăcută și distractivă.
Explorarea începe de mici, când ușor-ușor învățam că în acest joc sunt și reguli, constrângeri menite să echilibreze șansele pentru toți participanții la joc și să definească un parcurs pentru atingerea unor obiective. Modul în care ne implicam în joc depinde, în mod evident, de cât de atrăgătoare ne sunt acele obiective. Iar dacă avem noroc să ne placă de la început, avem toate șansele să ne implicam și să căutam cu interes moduri de rezolvare, soluții, să ne concentram și să urmărim atât detaliile cat și evoluția lucrurilor în ansamblu. Atunci avem șansa să ne cunoaștem și să ne înfruntam emoțiile, cum ar fi frica de a pierde, bucuria unei surprize avantajoase sau tristețea unui eșec de calcul.
Regulile însă la un moment dat vor fi contrazise pentru nu vor conveni tot timpul, iar dacă nu sunt corecte vor fi sigur încălcate. Discuțiile și negocierile ne vor prezenta diferite perspective, ne vor pune să cântărim în balanță și să observăm diferențele. Daca discuțiile sunt libere, atunci regulile devin doar un ghid, un set de principii mai degrabă, cum e și firesc, iar atunci și implicarea este libera și reală.
Va indemn să aveți această abordare când jucați Ograda sau Basme cu copiii!
Așa le-am gândit de la început, când mă jucam cu fetița mea și încercam să găsesc căi de a îi deschide orizontul. Am decis să încep cu ponei și tot felul de alți muțunache distractivi cărora le-am dat nume și le-am găsit treburi de făcut, explicând-i Tamarei că eu sunt inginer IT și că am nevoie de ceva mecanisme să pot să mă implic în joc. Așa am hotărât amândoi că am putea face un joc, am căutat împreuna idei și am încercat să le punem în practică, am vorbit și am stabilit principiile: fără reguli, distractiv, surprize, “La ferma veselă” s-a chemat primul nostru joc, avea deja toate principiile implementate. Regulile erau ca și inexistente, urmam un traseu intuitiv, ne jucam cu animăluțele de la o fermă de jucărie foarte mică și aveam desenate trasee pentru păsări, patrupede, oameni, nu puteam să ne încurcăm, Am avut ocazia să îi arăt figurile geometrice pentru prima oară și am fost uimit să văd cât de ușor le-a reținut, la fel de ușor precum a prins sensul săgeților și al bifurcațiilor setate.
Ograda este un joc inspirat din acest prim joc și vă permite să îl jucați așa cum vă avantajează, mai jos va dau câteva sugestii sau indicații
1. De ce este pentru 3+ ani?
De la vârsta de trei ani copiii pot fi învățați să numere, zarul fiind o jucărie cât se poate de potrivita, pot deprinde ideea unui mecanism și au ocazia de a cunoaște informații noi. Pot fi învățați care e diferența dintre rață și gâscă, ied și miel, unde trăiește cârtița, cum migrează berzele, le pot fi prezentate legumele și fructele. Copiii au de mici dezvoltat un mecanism prin care memorează, cu acest joc vor avea ocazia să se bucure că își amintesc ce au învățat, fiind totodată încurajați să găsească și mecanisme deductive sau creative pentru a câștiga.
2. Cum controlez cât durează?
In funcție de jucători și de scopul pe care si-l propun, Ograda poate avea durata de joc diferită. De exemplu, dacă jucătorii sunt prinși într-o dispută mai veche și sunt adversari apropiați ca valoare, jocul nu ar trebui să dureze mai mult de treizeci de minute. Acesta este cazul în care jucătorii știu ce au de făcut și nu irosesc nicio secundă între mutări. Când jucăm însă cu copii mici și avem ca obiective să ii învățam mai multe lucruri, jocul poate dura foarte mult, o sugestie ar fi să micșorați numărul cărților puse în joc sau să stabiliți un termen la care veți decide câștigătorul.
3. Negociați regulile!
Așa cum ați văzut mai sus, puteți seta un alt timp pentru joc, diferit de cel rezultat prin aplicarea stricta a regulilor. Tot așa, puteți opta ca atunci când un jucător ajunge din urma un alt jucător după ce a ajuns pe roșu să ghicească sau nu cărțile jucate! Sau puteți stabili de comun acord dacă veți tine minte sau veți scoate din joc cărțile romb!
4. Ograda este pentru toate vârstele.
Asemănător jocurilor de memorare si principiilor Dual N-Back, Ograda ne provoacă să ne concentram și să memoram în ordine un număr indecis de piese. Traseul flexibil și opțiunile multiple de decizie fac jocul atât mai distractiv, cat și mai complex, interacțiunea obligând jucătorii să găsească metode sigure de câștig. și mai sunt câteva chestii noi… Voi știți ce este un gălbănaș? Dar o colejnă?
Hai la joacă!